Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του 45ου Δημοτικού Σχολείου Πάτρας, Πετροπούλου Μαρία, Σκούρης Γιάννης και Οικονόμου Βασίλης συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς Τσιλιγκιριάν Ερμιόνη ΠΕ70 (υπεύθυνη του προγράμματος) και Σωτηροπούλου ΑσπρούλαΠΕ70, συμμετείχαν στη διακρατική εκπαιδευτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόληGuimaraes, Portugal,η οποία είναι η δεύτερη στην Ευρώπη για την οικολογική της βιώσιμη ανάπτυξη, από τις 26 ως τις 30 Νοεμβρίου 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποιεί το σχολείο Ecogeeksinaction…
Κύριοι στόχοι της κινητικότητας ήταν: η προώθηση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα,
η ενθάρρυνση ενός πιο παρεμβατικού ρόλου των πολιτών για την υπεράσπιση της ποιότητας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος,
η γνωριμία των εταίρων και η επαφή με την κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα του σχολείου της Πορτογαλίας
Την Κυριακή 25/11, φτάνοντας στον προορισμό μας, οι οικογένειες που ανέλαβαν τη φιλοξενία των παιδιών τα παρέλαβαν από το αεροδρόμιο. Είχε ήδη προηγηθεί η γνωριμία τους με τους γονείς των μαθητών μέσω email&skype. Οι γονείς ήταν υπεύθυνοι για τη μετακίνηση των παιδιών από και προς το σχολείο καθημερινά.
Δευτέρα 26/11/2018
Δραστηριότητες στο σχολείο: τελετή έναρξης, σχολική περιήγηση, καλλιτεχνικές παραστάσεις, ενσωμάτωση παιχνιδιών και εργασιών, συνάντησηproject, σχολικές παρουσιάσεις
Σημεία που μας εντυπωσίασαν:
ΖΩΝΗ ΡΕΤ-«ζώνη κατοικίδιων ζώων» η οποία περιλαμβάνει μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή μέσα στον προαύλειο χώρο όπου οι μαθητές φροντίζουν 40 γάτες.
Ραδιοφωνικός σταθμός που τον διαχειρίζονται παιδιά σχολικής ηλικίας. Μια καλά εξοπλισμένη βιβλιοθήκη με πολυθρόνες, μαξιλάρια, τραπέζια, επιφάνειες επιπλωμένες για μαθητές διαφορετικών ηλικιών, pc. Επιστημονικά εργαστήρια για πειράματα βιολογίας, χημείας και φυσικής.
Η γραμματεία αποτελείται από έξι γραφεία όπου κάθε εργαζόμενος εκτελεί διαφορετικό έργο. Οι διάδρομοι είναι πολύ μεγάλοι και επιτρέπουν την προβολή τόσο έργων τέχνης όσο και διαφόρων έργων των μαθητών. Ο ψυχολόγος είναι πάντα παρών στο σχολείο.
Τρίτη 27/11/2018
Επίσκεψη στο Εθνικό Πάρκο Peneda-Gerês - Το πάρκο δημιουργήθηκε στις 8 Μαΐου 1971 λόγω του εθνικού και διεθνούς επιστημονικού του ενδιαφέροντος, με στόχο την προστασία του εδάφους, του νερού, της χλωρίδας, της πανίδας και του αστικού τοπίου, διατηρώντας παράλληλα την αξία του στους υπάρχοντες ανθρώπινους και φυσικούς πόρους. Η εκπαίδευση και ο τουρισμός είναι επίσης στόχοι του πάρκου. Οι μαθητές έμαθαν σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα της Πορτογαλίας. Πραγματοποιήθηκε ορεινή εκδρομή όπου θαυμάσαμε ένα φανταστικό τοπίο. Ήταν πολύ κουραστικό γιατί η διαδρομή ήταν πολύ απότομη, αλλά άξιζε τον κόπο.
Μετά το γεύμα τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία ομάδα πραγματοποίησε δραστηριότητες "Αναρρίχησης" ενώ η άλλη επισκέφτηκε το μουσείο βουνού και αντίστροφα. Και οι δύο δραστηριότητες εκτιμήθηκαν από τα παιδιά και οργανώθηκαν με εξαιρετικό τρόπο.
Τετάρτη 28/11/2018
Επίσκεψη στο LaboratóriodaPaisagemόπου παρουσιάστηκε το Guimaraes μέσω τρισδιάστατων μοντέλων, ενυδρείων και πάνελ. Το ινστιτούτο είναι ένας χώρος που προάγει τη γνώση και την καινοτομία, την έρευνα και την επιστημονική διάδοση, συμβάλλοντας στην ολοκληρωμένη περιβαλλοντική δράση και την αειφόρο ανάπτυξη. Επίσκεψη στους κήπους της πόλης, το κάστρο και το παλάτι - περιήγηση προετοιμασμένη από Πορτογάλους φοιτητές. Επίσκεψη στο δημαρχείο, συνάντηση με τη Δήμαρχο του Guimaraes. Διασκεδαστικό οικογενειακό γεύμα το βράδυ - μαθητές, γονείς και καθηγητές.
Πέμπτη 29/11/2018
Επίσκεψη στην πόλη του Πόρτο και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να εμπλακούν σε βιωματικά εργαστήρια που τους ενθουσίασαν–συνάντηση της πορτογαλικής κουλτούρας και ιστορίας
Παρασκευή 30/11/2018
Δραστηριότητες στο σχολείο - αξιολόγηση έργου, συνάντηση έργου - Σχεδιασμός μελλοντικών δραστηριοτήτων, αξιολόγηση της κινητικότητας - Παρουσίαση των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται στα σχολεία-Ανταλλαγή γραμμάτων-Η ημέρα τελείωσε με ένα όμορφο δείπνο, όπου όλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με την εμπειρία "Erasmus+".
Η κινητικότητα εκπλήρωσε τους στόχους της : κοινωνικοποίηση μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενθάρρυνση των οικολογικών στάσεων έτσι ώστε να μπορούμε να διαμορφώσουμε μελλοντικά τους οικολογικούς ενήλικες. Ευχόμαστε καλή συνέχεια….